Halvering av vargstammen i Estland

Sverige jämförs ofta med övriga vargberikade länder som ett land med en havererad och icke rovdjursvänlig politik. Särskilt mycket kritik har framkommit i samband med de två licensjakter regeringen utlyste 2009 och 2010 då cirka 10% av stammen sköts.

Estland har startat sin jakt på varg och målet är att halvera stammen, att skjuta 50%. Enligt den Finska tidningen Maaaseudun Tulevaisuus omfattar den Estniska vargjakten 110 djur. Att halvera vargstammen kommer som ett resultat av att lantbrukare lidit stora skador varför myndigheterna nu givit detta tillstånd. Bara under 2011 har 659 får dödats och förra året dödades 536 får men också 29 nötdjur.

För den som inte är invigd i hur fort en vargstam förökar sig kan det komma som en överraskning att ett land som Estland väljer att ta till så dramatiska metoder som att halvera den. Estland är ungefär lika stort som Dalarna och Värmland tillsammans och att myndigheterna anser att 110 vargar är tillräckligt på det området bör ses mot de förmodade 200 som finns i de två äldsta varglänen.

Läs om hur vår vargstam förväntas se ut om 3-4 år.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se