Hamiltonstövare jagades av tre vargar – överlevde

Det var en hårsmån från att Jouko Seppälä förlorade sin Hamiltonstövare Lord under onsdagen. – Jag hörde hur han gnällde till lite ängsligt och när jag tittade upp kom han farande mot mig med tre vargar efter sig, säger Jouko till Jakt & Jägare under torsdagen.

Nattens kyla hade täckt skogen med frost och solens strålar höll på att värma marken. Det var inte helt enkelt för den treåriga hamiltonstövaren Lord att reda ut slagen.

– Jag satt i vägkanten på en stubbe och Lord arbetade på båda sidor om vägen, berättar Jouko, som jagar i Sillbo utanför Skinnskatteberg.

Vid åttatiden på morgonen hade han släppt hunden. När klockan hunnit bli halv tolv värmde solen ordentligt.

 

Vargarna tio meter efter

Plötsligt får Jouko höra hur stövaren gnäller till ängsligt. När han tittar upp kommer Lord farande i full fart mot honom längs vägen. Tio meter efter kommer tre vargar som ska försöka ta hunden.

– Jag blev livrädd att de skulle hinna ifatt honom men när han var 40 meter från mig sköt jag ett skott i luften. Då vek vargarna in i skogen åt båda håll, förklarar Jouko.

Lord var dock så skärrade att han inte stannade vid husse utan fortsatte förbi längs vägen.

– Då blev jag rädd att vargarna bara rundade mig för att komma upp på vägen bakom mig och fortsätta att jaga hunden, säger Jouko.

 

Lockade på hunden

Han sprang efter och lockade på hunden. Skärrad kom Lord till honom. Så var den jaktdagen över. Det återstod bara att bege sig hem igen.

Ibland påstås det att det är hundarna som ”letar upp” vargarna och därför blir dödade, men så var det inte i det här fallet.

– Vi hade varit på samma plats i drygt två timmar. Det är ingen tvekan om att i det här fallet var det vargarna som sökte upp hunden, kommenterar Jouko.

Att det finns varg i trakten är Jouko medveten om och han övriga jägare i försöker håll koll på var de för tillfället finns men det är inte lätt när det är barmark.

– Har man jagat med stövare i 30 år är det svårt att lägga av. Att åka till vargfria områden i Norrland blir dyrt, så det kan jag bara göra någon gång om året, förklarar han.

Men nu är det tveksamt om det blir någon mer harjakt den här säsongen för Jouko och Lord.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se