Hoppande varg fångad på film, Rumänien

Hoppande varg fångad på video rumänien

Fårägaren misstänkte att en tvåbent tjuv tog hans lamm om nätterna och satte därför upp en kamera. Det visade sig vara en varg som hoppade in i hagen och ut med ett lamm i taget.

Kilyén Sándor installerade egentligen övervakningskameran i fårhagen som skydd mot tvåbenta tjuvar efter att lamm plötsligt började försvinna. Att vargar skulle vara ett problem där, mer än sex kilometer från närmaste skog, i en tätbebyggd dalgång hade han inte kunnat föreställa sig.

Men kameran fångade en varg som med lätthet hoppar in i hagen, tar sig ett lamm och hoppar ut igen. Vargen återkommer flera gånger för att ta nya lamm och ger sig även på fullvuxna tackor. Sammanlagt dödas sex lamm och åtminstone en tacka skadas. Staketet runt hägnaden hade en strömförande tråd överst vilket syns tydligt i bild då ägaren intervjuas av media.

Ur ett skandinavisk perspektiv är filmen intressant då den slår hål på den populära myten om att vargar inte hoppar. Filmen visar inte bara att vargen kan hoppa utan att den också kan hoppa med ett lamm i munnen. Att vargen också ger sig av med lammen för att strax efter återvända efter nya, ger också en viss uppfattning om hur omfattande vargens jaktinstinkt egentligen är.

Rumänsk media har ägnat en hel del uppmärksamhet åt händelsen då vargen tycks ha spridit sig till nya tidigare vargfria områden där fler människor bor vilket som bekant ger upphov till konflikter.

 

Källa: http://stirileprotv.ro/video/fiara-de-50kg-care-a-bagat-spaima-intr-o-localitate-din-romania.html/61482785
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se