Hotfull vargkontakt i trädgården, Skinnskatteberg

I takt med att vargstammen breder ut sig får allt fler känna av hur det är att få objudet besök i trädgården. Helena Reichelt tog sin tillflykt till sin bil när vargen morrade hotfullt.

Helena Reichelt hade varit på promenad med sina hundar i torsdags kväll. Väl framme vid sitt hus märker hon att hundarna blir nervösa och anledningen såg hon själv på 15 meters avstånd – en morrande varg mitt i centrala Skinnskatteberg.

– Med hundra procent säkerhet var det en varg jag såg. Han stod bara femton meter ifrån mig och morrade. Det kändes väldigt otrevligt och jag fick panik, backade bakåt och drog in hundarna i bilen. Där satt jag i minst tio minuter innan jag vågade springa in i huset, berättar hon för Vestmanlands Läns Tidning.

Som boende i ett vargtätt län hade Helena hört talas om att varg syntes till i skogarna lite då och då. Att hon skulle möta en själv trodde hon inte men nu vill hon försäkra sig om att allmänheten varnas. Dessutom är det slut med att låta barnen sova i vagn i trädgården.

– Det som skrämmer mig är att de inte tycks vara rädda för människor och att de vågar sig in så pass centralt. Man vet ju inte vad de kan göra. Vad jag vet är att vi nu aldrig kommer att ha vårat barn sovandes i vagnen ute på gården i alla fall, säger Helena Reichelt till Vestmanlands Läns Tidning.

Reds. kommentar: Återigen ser vi prov på hur vargen närmar sig människan, en process som kallas habituering och som kan få allvarliga konsekvenser. Läs mer om hur vargen vänjer sig vid omgivningen i flera steg enligt Professor Valerius Geist.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se