HS: Vargarna har dödat 245 husdjur

Helsingin Sanomat, Finlands största dagstidning, fortsätter sin serie ”För 50 år sen”. I dagens nummer är det åter varg som är på tapeten, precis som i vår tidigare artikel. Så här skrev HS den 21 augusti 1961:

 

Vargarna har dödat 245 husdjur

Norra Karelen har erfarit den värsta vargsommaren på hundra år. I socknarna invid östra gränsen har minst 245 husdjur blivit dödade av vargar till och med denna söndag, berättar viltchefen Mikko Rantanen från Joensuu. Antalet är sannolikt mycket större eftersom många djur är på bete på långt avstånd från bebyggelsen.

I Norra Karelen bävar folk för tiden då boskapen och husdjuren förs in till ladugårdar, och när barnen börjar sin hösttermin. Var ska man hitta tillräckligt med beväpnade män för att skydda eleverna på vägen till skolan?

 

Helsingin Sanomat den 21 augusti 1961

 

Bekymrade finska jordbrukare sommaren 1961.På bilden står jordbrukaren Tauno Hurskainen med familj och förfäras av tragedin som vargarna har orsakat deras får. En faksimil av artikeln kan även laddas ned som PDF.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se