Hudirritation medförde att flyttvargen slapp sändare

Vargtiken som flyttades under måndagen är nu utan sändare. Detta efter att den medföljande veterinären konstaterat att hon fått en hudirritation.

Den flyttade vargtiken kommer efter att halsbandet avlägsnats inte gå att följa på distans. Bortsett från den konstaterade hudirritationen var tiken vid gott hull och hade ökat i vikt sedan hon sist flyttades.

Vargtiken fångades in efter jakt från helikopter meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. Därefter flyttades hon med bil till den okända utsläppsplatsen. Veterinär var vid vargtikens sida under hela resan fram till det att hon släpptes ut vid 8-tiden på kvällen.

 

Sekretess

Den nya policyn om att hemlighålla utsläppsplatsen gäller även denna gång.

– Av hänsyn till vargtiken kommer Naturvårdsverket att informera om utsläppsplatsen på fredag. Det är viktigt att vargtiken får återhämta sig utan störningar efter att ha varit sövd och efter den långa transporten i bil. Det brukar ta några dagar innan tiken lämnar utsläppsplatsen därför väntar vi till fredag med information, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

 

Oklart om vargens rörelser

Hur vargens rörelser skall följas då hon nu saknar halsband meddelas inte från Naturvårdsverket. Förhoppningen är att hon skall finna en lämplig hanne i det område hon släppts ut och därefter stanna på platsen.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se