Hund dödad av varg, Norge

I lördags förmiddag blev en älghund angripen och dödad av en varg strax söder om Steinviks bru i Norge. Angreppet skedde alldeles i närheten av hundens hem.

Ägaren Trond Stenberg var inte i närheten när själva vargangreppet skedde alldeles i närheten av hans bostad, rapporterar tidningen Østlendingen.

Det var ett par förbipasserande som observerade vargen då den stod mitt på väg 606 söder om Steinviks bru. Vargen hade då gått till angrepp och var just i färd med att skaka livet ur hunden (Så gör hunddjur när de avlivar mindre byten. Reds. anm). Älghunden var vid tillfället för angreppet ensam på gården som ligger lite ensligt med drygt 200 meter till närmaste hus.

– Det är dumt att husdjuren inte får vara ifred. När det är för lite mat i skogen kommer vargen till där människor bor, säger Trond till Østlendingen.

– Det råder inget tvivel om att det var en varg.

Trond kan inte göra annat än att konstatera att hans hund numera är död.

Erling Ness, rovdjursansvarig vid Statens Naturoppsyn har varit på platsen och bekräftar att det är frågan om ett vargangrepp.

– Det är inget tvivel om den saken. Vargen sågs dessutom när den skakade livet ur hunden. Dessutom fanns det spår i snön och betten på hundens hals och nacke pekar också på varg säger Ness till tidningen Østlendingen.

 

Ekonomisk ersättning

Trond Stenberg kommer att bli ersatt för sin dödade hund på samma vis som fårägare blir.

– När jag har dokumenterat att det är frågan om varg kommer han också att få ersättning, säger Ness.

Øyvind Gotehus på det kommunala miljökontoret säger att det är kommunen som beslutar om hundägaren slutligen får ersättning för sin vargdödade hund eller inte.

– Vi kommer att titta på ansökan när den väl kommer in till oss, säger Gotehus.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se