Hund föll offer i ny vargattack

Basset griffon petit-tiken Tuva gjorde sitt sista rådjursdrev norr om Köping på lördagen. Vargarna tog henne.

– Vi hittade baktassarna, svansen och lite tarmar, berättar ägaren Jonny Norgren för tidningen Jakt & Jägare under söndagen.

Han och jaktkompisarna gick ut på småviltsjakt med Tuva på lördagsmorgonen. Hon fick upp rådjur och efter en knapp timme kunde en av passkyttarna fälla en bock.

– Hon fortsatte med geten en timme till. När jag hörde att hon ylade kontaktskall förstod jag att hon lagt av. Då gick vi ned till slaktboden med bocken. Hon brukade alltid komma dit, berättar Jonny Norgren.

 

Började leta

Men Tuva dök inte upp och efter någon timmes väntan beslöt sig jägarna för att leta efter henne.

– Jag har aldrig haft någon pejl på henne, så det var svårt att veta var vi skulle leta. Men en av jägarna hade uppfattat var hon ylade kontaktyl och när vi letade där hade vi sådan tur att vi hittade resterna efter henne, berättar Jonny Norgren.

Tuva var praktiskt taget helt uppäten. En liten bit av ena revbenssidan, baktassarna, svansen och lite tarmar och inälvor var allt som återstod.

 

Tuva före och Tuva efter. Bilder: Jonny Norgren och Länsstyrelsen.

 

”Känns för jäkligt”

Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att hon dödades av vargar.

– Det känns för jäkligt att en så duktig jakthund skulle sluta sin karriär så här. Hon var elva år, men väldigt pigg i kroppen och hade säkert jagat bra några år till, säger Jonny Norgren.

För några veckor sedan dödade vargarna i Färnareviret två får fem kilometer från Kölsta, i Tängsta.

 

Läs originalartikeln på Jakt & Jägare.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se