Hundratals vargar invaderar byar i Altajrepubliken, Ryssland

Myndigheterna i Altajrepubliken har budgeterat 2 miljoner rubel för att decimera vargarbeståndet. Mindre byar i området har ständiga besök av hundratals vargar och skadorna är omfattande.

I de södra delarna av mellersta Ryssland är varg ett återkommande problem för människorna på landsbygden. Myndigheterna i Altajrepubliken har allokerat 2 miljoner rubel för att så snabbt som möjligt komma till rätta med de mest akuta problemen i regionen där den svåra vintern fått vargar att i stora grupper gå in i byar i sin jakt på föda.

Vargstammen i regionen bedöms till drygt 1 000 individer enligt myndigheterna i Altajrepubliken. Vargarna orsakar stora skador bland lantbrukare med tamdjur men även bland de vilda djurens avkommor. Trots att jakt pågår under hela året är avskjutningen inte tillräcklig för att kontrollera populationen.

 

Oskygga och kostsamma

Enligt myndigheternas sakkunniga har vargarna förlorat sin skygghet för människor vilket är en icke önskvärd utveckling. Vidare har de räknat lite på vad vargpopulationen betyder i förlorat kött för den lokala ekonomin.

En medelvarg konsumerar enligt deras beräkningar cirka 340 kilo kött per år (Reds anm. Lågt räknat men beror troligtvis på tillgången). Ett kilo kött kostar på den lokala marknaden cirka 150 rubel (85 kr) vilket betyder att en varg konsumerar kött till ett marknadsvärde om drygt 112 000 rubel (27 500 kr) per år.

 

Skottpengar

Myndigheterna har i sin budget avsatt 2 miljoner rubel (490 000 kr) för att bekämpa vargarna i området. För en skjuten varg kommer en summa om 3 000 rubel (735 kronor) att utbetalas. Inom vissa särskilt drabbade områden kommer lokala företrädare för administrationen att kunna utbetala ytterligare 1 000 rubel (245 kronor) för att på så vis skapa ett extra incitament för att jaga varg där problemen är som störst.

Länk till originalartikel.

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se