Hundförföljande varg sköts – misstanke om jaktbrott

vargen-och-lagen_929px

Paragraf 28 får tillämpas under angrepp eller när ett angrepp är omedelbart förestående. En varg sköts under torsdagen i Dalarna innan ett angrepp han ske. Nu överlämnas ärendet till polisen.

När paragraf 28 låg bakom flera skjutna vargar förra året hördes kritik från miljöorganisationer om att lagutrymmet överutnyttjades. När krutröken lagt sig visade det sig att det det procentuellt sett var lika många som tidigare år vilket fördes fram av Olof Liberg. Alltså, fler vargar ger fler attacker vilket rimligtvis ger fler tillfällen då en skytt kan agera.

Det finns också en vanlig föreställning om att tamdjuret måste ha blivit attackerat och i praktiken skadat. Så är inte lagen skriven utan man får också skjuta ”om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående” dvs om vargen är i hasorna på tamdjuret eller på annat sätt visar att en attack kommer att ske.

Den varg som sköts i en kohage i trakterna av Garpenberg hann aldrig sätta tänderna i kvigan. Djurägaren sköt den framrusande vargen några meter från kvigan och händelsen föranledde ingen vidare anmälan till polisen utan förklarades som en korrekt genomförd paragraf 28.

Den i går skjutna vargen lär enligt uppgifter till Svensk Jakt ha kommit strax efter en jakthund, alltså i samma löpa. En passkytt sköt då ett varningsskott vilket vargen inte tog någon notis av varpå skytten fällde vargen. Händelsen utspelade sig i Gagnef kommun och vargen kom troligtvis från Tansenreviret.

Länsstyrelsens personal var dock av en annan uppfattning än jaktlaget och jägarna och beslagtog vapen och lämnade över ärendet till polisen som bekräftar för tidningen att en förundersökning har inletts.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/10/skot-hundangripande-varg-misstankt-for-grovt-jaktbrott/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se