Idéhistoriker vid Stockholms Universitet – Antik syn på vargen lever än

En flock vargar delar på ett byte.

Under det pågående vargsymposiet i Vålådalen framträdde Karin Dirke, idéhistoriker vid Stockholms Universitet. Hennes uppfattning är att den negativa bilden av vargen härstammar från antiken.

Genom att ha studerat historien kommer Dirke fram till att den negativa synen på varg har gamla anor. Redan under Antiken förknippades varg med obehagligheter och besvär.

– Jag tror att synen kan leva kvar än i dag och kanske också kan förklara de konflikter som uppstår, säger idéhistorikern Karin Dirke, till Dagens Nyheter.

Dirke fortsätter sitt resonemang med att det är vargens köttdiet som gett den negativa bilden och att dieten i sig skulle vara synonymt med ett uppror mot människans överhöghet och således också en direkt provokation.

Redaktionens kommentar: Det finns goda skäl att tro att vargen, just på grund av sin ensidiga köttdiet, skapade samma problem då som nu. Vidare kan man också utgå från att den som idag får sina tamdjur angripna och dödade av varg inte för ett ögonblick funderar över idéhistoriska referenser.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se