Illegal jakt bakom upphittat halsband

Halsbandet från den flyttade hanvargen som hittades för ett tag sedan var avskuret och tecken tyder på att vargen jagats med en eller flera motordrivna fordon. Halsbandet hittades hittades slängt vid brokorsningen Fulunäs.

Det står nu mer eller mindre klart att den återvändande varghanen utsatts för ett grovt jaktbrott då det upphittade halsbandet var avskuret och spår tyder på att vargen jagats med hjälp av en eller flera skotrar.

– Halsbandet är avskuret och har alltså inte trillat av. Nu hoppas vi att de stora delar av jägarkåren, eller allmänheten, som inte sysslar med den här typen av ”jakt” hjälper oss, säger miljöåklagaren Åse Schoultz, till Dalademokraten.

Polis och naturbevakare har det senaste dygnet säkrat spår som pekar mot att illegal jakt bedrivits under söndagen i ett område öster om Sälen. Spår efter flera skotrar som förmodats ha använts vid den illegala jakten skall ha påträffats i området runt Morhön.

Åklagare Schoultz hoppas på att få hjälp från allmänheten med information som kan tänkas lösa brottet. Att rovdjursförvaltningen och debatten är infekterad tror Schoultz inte skall påverka allmänhetens vilja att lämna uppgifter.

– Ja, vi hoppas och tror att det finns seriösa jägare med civilkurage som ”plockar bort” de jägare som ägnar sig åt sådan här avarter och organiserad brottslighet. Det är annars lätt att allmänheten drar alla jägare över en kam säger hon till Dalademokraten.

Åse Schoultz påpekar att det inte bara handlar om ett grovt jaktbrott, som om de skyldiga hittas och lagförs, kan ge mellan sex månader och fyra år i fängelse.

– Eftersom motordrivna fordon har använts rör det sig även om djurplågeri. Att jaga med hjälp av motordrivna fordon är för övrigt aldrig tillåtet, oavsett vilket djur som jagas.

Huruvida vargen återfunnits ville inte miljöåklagaren svara på.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se