Incident mellan varg och cyklist, Garphyttan

Det har hänt i Kanada att vargar jagat och attackerat cyklister och förföljt motorcyklister. Nu har det också hänt i Sverige, närmare bestämt i Garphyttan.

Sveriges Radio P4 rapporterar om en vargincident i Garphyttan under måndagskvällen. Tommy Nordström cyklade på sin tävlingscykel då en varg plötsligt springer över vägen och in i skogen. Vargen vänder dock ut från skogen och beslutar sig för att följa efter Tommy som i intervjun berättar om hur han då ”sätter en jädra fart”.

Vargen ”lufsade på” efter Tommy som uppskattar att förföljandet pågick under drygt 300 meter innan han vargen försvann ur synhåll. Av nyfikenhet cyklade då Tommy tillbaka cirka 100 meter varpå vargen åter dök upp varpå han hojtade åt vargen som då försvann upp i skogen.

Tommy säger i intervjun att han uppfattar beteendet som ”konstigt” men säger också att han inte tror att vargen tänkte ”attackera honom”. Detta till trots medger han att pulsen gick upp ganska rejält vilket får sägas vara fullt normalt för någon som blir förföljd av ett rovdjur.

Men hur ”konstigt” är egentligen beteendet? Tittar man internationellt har precis samma sak hänt i Kanada, att varg intresserar sig för cyklister, motorcyklister och faktiskt också går till angrepp.

Ur Journal de Montréal, Augusti 2013:

– Vargen kastade sig mot mig varpå jag välte, trots att jag körde i hög hastighet. Det var som att köra på en sten, berättar Mario för tidningen Journal de Montréal.

Mario berättar att han tappade andan, skadade knät och armen när han föll i backen och att han var ganska säker på att hans sista stund var kommen.

– Jag försökte skydda mig med cykeln, ställde den mellan mig och vargen. Det var bara dryga metern mellan mig och rovdjuret. Cykeln verkade få vargen att tveka en smula. En bilist passerade samtidigt utan att stanna. Jag är inte rädd av mig men då var jag säker på att jag skulle dö, berättar Mario.

Ur National Post, Juni 2013:

Tim Bartlett körde en jungfrutur med sin nya motorcykel genom Rocky Mountains då han plötsligt fick se en varg kasta sig efter honom och motorcykeln. En stor gråvarg kom ut ur skogen, tog upp förföljandet av Tim som naturligtvis kunde köra fortare än vad vargen kunde springa.

Vargen var dock så nära att Tim enligt uppgift kunde höra hur vargens klor slog i asfalten. Tim tog flera bilder av förföljandet som också publicerades i tidningen.

 

Fullt rimligt beteende

En kvalificerad förklaring till beteendet som alltjämt förklaras som ”onormalt” och ”märkligt” är att cykeln och rörelsen helt enkelt sätter igång vargens jaktlust. Skillnaden mot en bil är också den att konstruktionen är öppen och att lukten av ett ”däggdjur” alltså människan trots allt finns med i vargens helhetsintryck av ögonblicket. Egentligen är det inte märkligare än när tävlingshundar springer runt en bana efter en imitation av en hare.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5868908
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se