Ingen inplantering av varg i Dalarna

Viltförvaltningsdelegationen har vid sitt möte kommit fram till att Dalarna inte har några lämpliga områden i länet där vuxna vargar kan inplanteras.

Naturvårdsverket vill ha förslag på områden i de olika varglänen var man skulle kunna plantera in vuxna östeuropeiska/finska vargar, som ett led i att bredda den inavlade svenska vargstammen. I Gästrikland har man förordat ett område runt Hedesunda.

Men Dalarna säger nej.

Viltförvaltningsdelegationen menar att regeringens kriterier för inplanteringen inte kan uppfyllas. Det handlar bland annat om, enligt delegationen, att det är omöjligt att skapa en acceptans för nya vargar i ett redan vargtätt län och att maxtaket om 210 vargar i landet är borttaget.

Därför får inte Naturvårdsverket några förslag på områden som kan vara aktuella. Tidigare har länsstyrelsen diskuterat ett område som kan vara möjligt för en eventuell utsättning av vuxna vargar.

Området ligger söder om Vika och ner mot länsgränsen i Avesta, alltså söder om riksväg 80 och öster om Dalälven.

Nyligen har man dock gjort observationer av varg i området varför en utplanteringinte verkar möjlig. Om det är ett revirmarkerande par eller enstaka kringvandrande vargar kan inte avgöras förrän det blir spårsnö, rapporterar dt.se.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se