Ingen skyddsjakt trots närgångna vargar, Dalarnas Län

Länsstyrelsen i Dalarna säger nej till en skyddsjaktsansökan i Gimmenreviret. För boende i Dalarna kan kan beslutet inte komma som en överraskning.

Länsstyrelsen i Dalarna låter meddela att det inte kan bli fråga om någon skyddsjakt inom Gimmenreviret väster om Falun. Ansökan har inkommit efter att boende i området upplevt vargarna som mer än lovligt närgångna.

De boendes uppfattning om vad som är närgånget och inte verkar i alla fall inte stämma med länsstyrelsens egen:

”I det här fallet bedömer Länsstyrelsen att inget ovanligt närgånget beteende konstaterats”, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut. ”Skyddsjakt kan enligt lagstiftningen inte beviljas i syfte att minska vargstammens storlek eller för att de rör sig i människors närhet.”

Inte heller är de skador som uppkommit inom reviret allvarliga nog för länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt. Bedömning är att de skador som tidigare har inträffat inom reviret är allvarliga för de drabbade, men inte tillräckligt allvarliga för att skyddsjakt ska beviljas. Länsstyrelsen menar att det går att förebygga skador som orsakas av varg på flera sätt.

Det ligger mer än man tror i vad riksdagsmannen Ulf Berg (m) sade i en intervju i tidningen Jakt & Jägare i 10 augusti 2012:

– Jag känner mer och mer att det är länsstyrelsen som är problemet. När djur blir dödade av varg skickar man ut tjänstemän med tumstockar för att leta fel på staketen. Man måste tydligen ställa en ren bredvid en varg i Dalarna för att det ska bli skyddsjakt. Det har jag sagt till landshövdningen, berättar Ulf Berg för Jakt & Jägare.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/nyheter/2013/Pages/nej-till-skyddsjakt.aspx

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se