”Jag har hämnats mina får”

jag har hämnats mina får

En fransk fårbonde lyckades skjuta en varg i vad som betraktas som en förebyggande åtgärd. Han uttrycker det som att han hämnats de 11 får han nyss förlorade.

Franska fårbönder har sedan en tid tillbaka gjort flera omfattande ansträngningar för att skjuta varg. Tilldelningen om 24 vargar som gällt sedan juni i år, har trots sin relativa omfattning inte lett till fler än 4 döda vargar. Att det är synnerligen svårt att jaga varg i den typ av terräng som gäller i södra alperna är nu belagt.

Lantbrukaren Pierre-Henri Pélestor lyckades dock skjuta en varg i sin hage under måndagsmorgonen. Pierre-Henri hade förlorat två kalvar till vargen i september och förra veckan dödades 11 av hans får. I intervjun säger han att han inte bara kände stor tillfredsställelse när skjutit vargen utan att han också hämnats sina döda får.

Fällningen av varg är sanktionerad enligt lokalpolitiker och ses som en förebyggande åtgärd. Varg kan alltså fällas även fast ett angrepp inte är nära förestående eller pågående. Allt som krävs är att lantbrukaren innehar jakträtt och vapenlicens. Således skiljer det sig en smula från paragraf 28 som i Sverige ger människor rätt att skjuta varg under pågående angrepp.

 

Källa: http://www.dici.fr/actu/2014/10/07/loup-abattu-entrages-la-satisfaction-de-le-voir-mort-jai-venge-mon-troupeau-interview-de-479545

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se