Landsbygdsdepartementet satsar på viltkött i regional kampanj

Vargfakta.se har tidigare rapporterat om det svenska viltköttets betydelse för den svenska ekonomin (Viltkött – måltid för miljövänner). Nu satsar Landsbygdsdepartementet och Jordbruksverket tillsammans 1,1 miljoner kronor för att öka tillgängligheten på viltkött i svenska butiker.

Mosarellafylld tournedos med svamprisottoMozarellafylld älgtournedos på risottobädd. Ur Jägarens nya kokbok av Gert Klötzke.

För de som prövat vällagat viltkött finns det oftast ingen väg tillbaka. Det är saftigt, smakrikt och dessutom producerat helt i enlighet med gällande miljötrender. Bara älgköttet kommer upp i över 12 000 ton årligen, och småvilt och fågel är ytterligare ca 3 000 ton. Det är långt mer än den totala får-, lamm- och hästköttsproduktionen.

Att viltköttet ändå har en relativt konstant försäljning trots sin miljökorrekta image beror på tillgängligheten. Köttet slaktas, styckas och säljs oftast väldigt lokalt. Det vill nu Landsbygdsdepartementet och Jordbruksverket råda bot på i en gemensam kampanj mot landets butiker, storkök och restauranger. Genom att ge matleverantörerna ideér och verktyg för att erbjuda ett rikligare sortiment, hoppas initiativtagarna öka på allmänhetens smak för viltkött.

Kampanjen har utökats efter förra höstens pilotprojekt i Västmanland, och kommer i år att omfatta Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm och Södermanland. De sammanlagt 1,1 miljoner kronorna i anslag har delats jämnt mellan de båda jordbruksinstanserna.

– Inga pengar har tagits från Viltvårdsfonden, försäkrar Jägarförbundets Torbjörn Larsson som är en av initiativtagarna.

Projektledare är Sven-Åke Larssson, tidigare bland annat lagledare för svenska kocklandslaget. Runt honom har bildats en projektgrupp som kommer att jobba intensivt med kunskapsspridningen under hösten.

Sammanlagt handlar det i år om två ”viltmatsveckor”. Första veckan i september är det vildsvins-tema medan inledningen av november bjuder på älgkött. Tanken är att projektet så småningom ska omfatta hela Sverige. Kanske redan nästa år, om allt går enligt planerna.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se