Junselevarg släppt i Stockholms Län

Varghonan från Junsele fångades i går och är nu utsläppt i Stockholms Län. Det meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Efter en relativt kort transport från Åsele släpptes varghonan med finsk-ryskt påbrå ut i Stockholms Län. Något mer specifikt om platsen nämns inte i pressmeddelandet från verket men om det är en av de platser som tidigare pekats ut som lämplig är det i länets norra delar och också norr om reviret i Riala.

Naturvårdsverket meddelar att flytten gått bra och att varghonan är vid god kondition.

─ Vi har satt på ett GPS-halsband. På veterinärens inrådan har vi valt ett halsband med drop off-funktion. Det betyder att halsbandet ramlar av efter cirka en månad. Veterinärens bedömning grundar sig på att den här vargtiken visat tecken på eksem från halsband tidigare, berättar Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.

Huruvida Junselevargen stannar kvar är naturligtvis osäkert.

─ Vi brukar påpeka att det är vilda djur och därför går det inte att förutse vart de tar vägen. Det ska bli intressant att se om hon gör som hon gjort tidigare eller om hon väljer en annan väg den här gången. Det är möjligt men klart är att ingen vet. Vi har inte genomfört tillräckligt många flyttar för att man ska kunna dra säkra slutsatser om hur vargar beter sig vid en flytt, avslutar Ruona Burman, viltsamordnare.

Personal på plats övervakar att tiken klarat transporten bra och att hon lämnar utsläppsplatsen. Naturvårdsverket återkommer med information när tiken lämnat området.

 

Källa: http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Flytt-av-vargtiken-i-Junsele-ar-genomford/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se