Junselevargen – färdriktning norrut

Sveriges mest flyttade varg har onekligen skaffat sig en viss rutin vad beträffar orientering. Efter ett halvt dygns vila är kompassnålen inställd, riktning norrut.

Efter ett halvt dygns vila efter släpp har varghonan från Junsele, också kallad flyttvargen nu kommit på benen. Riktningen är norrut och hon har alldeles nyss passerat Tierp kommuns norra gräns i Uppsala län och är därmed på god väg att äntra Gävleborg. Farten är cirka 30 kilometer per natt:

– Hon tycks vara relativt opåverkad av flytten. Normalt brukar vargarna ta ett dygn på sig för återhämtning efter en sån här flytt, innan de börjar röra på sig. Den här vargen vilade nu en dag, sedan började hon vandra norrut. Hon har rört sig ungefär tre mil per natt och det är norrut hon är på väg, säger Magnus Kristoffersson till Svensk Jakt.

Som bekant är hon inte bara Sveriges mest flyttade varg utan också den allra dyraste – 4,5 miljoner kronor har hon belastat svenska skattebetalare med så här långt i processen. Lägg dessutom till att vargforskare utanför Sverige tvivlat på hennes renrasighet.

 

Källa: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/03/Junseletiken-vandrar-norrut–som-vanligt-1.45787
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se