Junselevargen har dödat 26 renar

flyttvargen

Varghonan med finsk-ryska gener som undgick den planerade avlivningen genom att miljöorganisationer stoppade beslutet har på en dryg månad dödat minst 26 renar.

Att vargar dödar fler djur än vad de rimligtvis behöver för sin överlevnad är välkänt och benämns ”surplus killing” (överflödigt dödande reds. översättning). Varghonan med finsk-ryska gener som i sista stund undkom avlivning efter att Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och WWF begärt omedelbart stopp av skyddsjakten, har på en dryg månad dödat 26 renar.

Naturvårdsverket skall med anledning av varghonans framfart bland renarna sammanställa en rapport om ”konsekvenserna av varg i vinterbetesland”.

Västerbotten-Kuriren skriver att ännu en ansökan om skyddsjakt har lämnats in från en av de berörda samebyarna.

Fältpersonal har tillsammans funnit 35 renkadaver varav varghonan själv dräpt 26 efter det att varghanen avlivats redan några timmar efter att beslutet kom från Naturvårdsverket.

– Nu måste regeringens och riksdagens politik efterlevas. Det vill säga att det inte ska finnas bestående förekomst av varg i renskötselområdet. Varg är det mest besvärliga rovdjuret för renskötseln, säger Per-Mikael Utsi, ordförande i Sametinget, till VK.

 

Foto: Naturvårdsverket. Varghonan fotograferad inför en av hennes tre flyttar från renbetesområden.
Källa: http://www.vk.se/803726/vargtik-dodade-26-renar
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se