Junselevargen har redan dödat två renar

vargdödad ren

Även fast det är få renar i området där Junselevargen stannat har två redan rivits av henne. Samerna är upprörda och uttrycker ”krisläge”.

Junselevargens meny verkar huggen i sten. Sedan hon trätt in på sin forna jaktmark efter flytten har hon redan dödat två renar och samerna i området är djupt bedrövade över den oordning varghonan ställer till med skriver tidningen Allehanda.

Det tappade halsbandet återfanns under söndagen bredvid en dödad ren och länsstyrelsens personal som fann halsbandet och renen finner det som sannolikt att det är varghonan som dödat renen enligt uppgifter till SVT Mittnytt. Ännu en ren skall ha slagits i Ångermanland.

Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby säger att situationen är kritisk, att det är frågan om ett krisläge.

– Det är ett krisläge för oss. Vi måste försöka få ihop renarna och samtidigt försöka ha koll på var vargen kan vara. Det är svårt att se spår efter vargen i dag, säger Tomas Nejne till Mittnytt.

Hade varghonan haft kvar sitt halsband hade det varit enklare att skydda sig. Men enligt Naturvårdsverket var risken för att hon skulle utveckla våteksem av halsbandet ett tillräckligt argument för att förse henne med ett halsband med drop-off-funktion. Halsbandet var programmerat att sitta kvar i en månad men ”ramlade” av redan efter 2 veckor, lagom till att hon kom tillbaka till där renarna uppehöll sig.

 

Källa: http://allehanda.se/start/solleftea/1.5740450-vargen-har-slagit-tva-renar-det-ar-krislage-for-oss-
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se