Kirgiz övermannade och dödade varg

kirgiz övermannade och dödade varg
En kirgizisk man, Mirbek Omurakunov angreps av en varg den 23 december när han tog in en av sina kor. En långdragen strid utbröt där Mirbek avlutade som segrare över vargen vilket uppmärksammas av lokal press.

Flera gånger har vi skrivit om strider mellan människor och vargar. Allt som oftast från ryska provinser men nästan alltid från områden där det råder med västerländska mått mätt ganska kärva förhållanden. Striderna vi skrivit om de senaste åren har alla haft det gemensamt att vargarna nedkämpats.

Den 23 december skedde ännu en sådan strid i Kirgizistan. Mirbek Omurakunov berättar själv för pressen om hur han gick för att hämta en av sina kor ur en hage då plötsligt en varg dyker upp.

– Vargen hoppade fram fem meter framför mig. Min hund gick genast till attack men den hade inte en chans. Vargen tog tag i den och kastade den åt sidan. Därefter gick den direkt till angrepp mot mig. Jag grep efter dess hals med båda händerna och hävde mig över den, pressade den mot marken för att kväva den.

Att strypa en varg, alltså ett stort hunddjur är inte särskilt lätt. Mirberk uppskattar att kampen pågick så länge som 30 minuter och att han vart efter förlorade styrka i händerna vilket ledde till att vargen kunde utdela en hel del bett i såväl händer som i hans ena knä. Mirbek lyckades dock nå sin telefon och kunde tillkalla hjälp.

Vargen var när undsättningen kom inte död men kraftigt försvagad. Samtidigt som Mirbek erhöll vård för sina skador hölls också vargen under observation. Vargen dog dock under natten till följd av kvävning. Mest troligt är att strupen skadats så pass under striderna och därefter svullnat upp vilket ledde till vargen död.

Kirgizisk press är inte sena att påtala att Mirbek Omurakunov är kommen av en särskilt modig sorts landsmän, känd för sin våghalsighet. Reportaget präglas till viss del av beundran inför detta dåd vilket också är sant för de andra händelserna vi skrivit om.

 

Källa: http://www.gezitter.org/society/36205_ak-talinskiy_baatyir_shvativshiysya_s_volkom/
 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se