Kommunalråd vill att kommuner går samman i protest mot vargflytt

Kommunalrådet Eva Johansson (C) vill ha en kommungemensam aktion mot att varg inplanteras i Svenljunga. Enligt Borås Tidning har Tranemo redan givit klartecken och en inbjudan är också skickad till Gislaved, Falkenberg och Mark.

 

– Vår kommun är inte en lämplig plats dit varg kan flyttas. Det är alldeles för djurtätt och det kommer att skapa många problem. Det gäller egentligen för hela södra Sverige, säger Eva Johansson till Borås Tidning

– Så finns exempelvis färsk statistik på att fårtätheten har ökat i hela Svenljunga kommun.

Olämpligheten kommer att understrykas i det brev, som hon hoppas att de andra kommunerna också ställer sig bakom. Brevet ska skickas till Viltvårdsdelegationen på Länsstyrelsen. Den 31 oktober skall delegationen fatta ett beslut om lämpliga platser för utflyttning av varg inom länet.

 

Krav om gemensam skrivelse efter kaotisk möte

Kravet på ett sådant här kommunövergripande brev dök upp på det kaotiska informationsmötet i Östra Frölunda i tisdagskväll. De 250 personer som kom in, visade på stor oro och ett kompakt motstånd mot vargflytt till Svenljunga. Mötet lockade så många till platsen att minst 100 personer inte kom in i lokalerna.

– Vargen kan inget om kommun- och länsgränser. Vad vi förstår är det sannolikt att den dessutom sprider sig i ett ännu större område än dit den blir flyttad, säger Stefan Carlsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Svenljunga till Borås Tidningar.

De två kommunalråden i Svenljunga lovar att de ska göra vad de kan för att föra medborgarnas talan.

Länsstyrelsen ska bjuda in till ytterligare ett informationsmöte, eftersom så många fick åka hem utan att komma in i Medborgarhuset. Tid kommer att meddelas senare. Men preliminärt datum är satt till den 14 november. Två veckor efter att länsstyrelsen tagit sitt beslut.

 

Önskemål från Naturvårdsverket

Länsstyrelsen har pekat ut södra delen i Svenljunga kommun som en av två lämpliga platser i Västra Götaland. Området runt Karlsborg är det andra.

Åtta länsstyrelser – nedanför renbetesområdet i Sverige – har fått regeringens uppdrag att peka ut områden dit vuxna vargar kan flyttas. Varje länsstyrelse ska peka ut två lämpliga områden. I utgångsläget ville Naturvårdsverket ha en lista med 16 platser att välja mellan.

– Om och när det blir aktuellt att flytta en varg skulle vi kunna välja ut den lämpligaste platsen, säger Susanne Kolare, informatör på Naturvårdsverket.

– Men ännu är inga beslut fattade. Och vi vet inte vad regeringen beslutar, när länsstyrelsernas har slutfört sitt uppdrag.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se