”Korna sprang genom staketet”

Adéle Gillberg och Fredrik Johansson i Måketorp utanför Åseda, har haft vargen inpå knuten. Spåren går runt huset och intill barnens gungställning i trädgården. Ett par gånger har vargen också skrämt korna. Det berättar familjen Gillberg-Johansson i Smålandspostens nätupplaga.

Paret Gillberg-Johansson har köttdjur som går utomhus hela året men har en ligghall. Ett par gånger har det hänt att korna sprungit igenom staketet, utan att man har förstått vad som kan ha skrämt dem.

– Det var innan snön kom och vi hittade inga spår, men korna betedde sig konstigt efteråt, de var svettiga och ville inte äta, berättar Adéle Gillberg.

 

Dräktig ko skrämdes till döds

För drygt en vecka sedan hade korna rusat ut genom stängslet igen, och en av dem var skadad. Hon kunde inte resa sig, och eftersom hon var dräktig trodde de att det kunde röra sig om en för tidig kalvning. Veterinären misstänkte att kon blivit utsatt för något slags trauma, och när kon blev sämre fick hon avlivas.

En obduktion visade att muskelfästena i ländryggen slitits av. Några dagar senare föll bitarna på plats för när de hittade nya vargspår i snön. Det visade sig att den inte bara gått i skogskanten, utan också på vägen, in i trädgården och runt huset.

– Vi hade hängt upp svålar till fåglarna och dem hade den ätit upp, den hade också gått runt barnens gungställning och sedan tillbaka samma väg som den kom.

 

Blir utan ersättning

Dagen efter kom länsstyrelsens rovdjursspårare och bekräftade att spåren kom från en varg. Men någon ersättning för kon som måste avlivas kan de inte räkna med, eftersom de inte kontaktat direkt när de misstänkte att det kunde röra sig om varg.

Därför vill de nu uppmana andra som ser spår att rapportera till länsstyrelsen, både för att de ska kunna få ersättning för skador och för att länsstyrelsen ska kunna ringa in var vargen rör sig.

Adéle Gillberg och Fredrik Johansson är inte oroade för egen del och barnen är så små att de inte leker utomhus ensamma. De säger att de varken är för eller emot varg.

– Vargen finns ju och vi har inget emot att den passerar här, men det känns obehagligt för djurens skull och blir ett orosmoment för oss.

 

Uppmanas larma

Både de själva och grannar har flera dräktiga kor och de har också grannar med får som ska lamma om någon månad.

Länsstyrelsen har uppmanat dem att kontakta om de ser spår igen, och då ska de få hjälp med elstängsel för att skydda sina djur.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se