Kvinna förföljd av varg i centrala Filipstad

Sent på tisdagskvällen förföljdes en kvinna av en varg i centrala Filipstad. Flera vargobservationer har rapporterats i området. Länsstyrelsen avvaktar med beslut.

Tidningen Jaktjournalen rapporterar om en närgången varg i centrala Filipstad. Peter Johansson blev vittne till hur en kvinna förföljdes av en varg sent på tisdagskvällen när han var på väg hem från jobbet.

– Hon skrek som en stucken gris och sprang för livet, säger han till Jaktjournalen.

Johansson hade hört kvinnan bakom sig då hon pratat i mobilen. Plötsligt förbyttes samtalet mot ett skrik varpå Johansson vänder sig om och ser ett vargliknande djur förfölja kvinnan i trav.

– Jag kan inte svära på att det var varg, men det var ingen vanlig hund. Den saken är klar. Den var större än en schäfer och hade en tunn och smidig kropp. Färgen var grå och benen vitare.

Den förmodade vargen stannade när den kom ut under ett belyst avsnitt av gångvägen. Därefter vände den om och försvann in mot ett grönområde som ligger vid vägen.

Rovdjursansvarige vid Länsstyrelsen i Värmland, Lars Furuholm säger till Jaktjournalen att han känner till vargmötet och att det varit flera personer i området som ringt och berättat om närgångna vargar. Timmar innan det aktuella mötet hade en annan kvinna rapporterat om ett vargmöte i närheten

– Vi har ju mycket varg hos oss så det här är inget konstigt. Nu ska vi först försöka få observationerna bekräftade. Sedan är nästa steg att ta tag i problemet. Då får vi se om det blir aktuellt med avlivning eller skrämselåtgärder, säger han till tidningen Jaktjournalen.

Intressant att även Lars Furuholm ansluter till sin kollega i Västmanland, Pierre Ahlgren vad beträffar insikten om att det inte är särskilt märkligt med närgångna vargar.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se