Länsstyrelsen nekar skyddsjakt på varg i Åshammar

Det blir ingen skyddsjakt på den varg som varit närgången i Åshammar efter att Länsstyrelsen i Gävleborg avslagit ansökan från Mattias Eriksson. Eriksson ansökte om skyddsjakt efter att han och hans hund varit inblandad i en incident med en varg.

Mattias och hans blandras beagle/tax var ute på rådjursjakt när en varg plötsligt dök upp och gick till attack mot hunden. Eriksson lyckades skrämma bort vargen och hunden klarade sig undan med en blödande klo.

Trots att Mattias var så nära som 25-30 meter avvek inte vargen. Det är dock inte tillräckliga skäl för skyddsjakt, anser länsstyrelsen.

Bara under december har ett 30-tal vargobservationer registrerade från samhällena Åshammar, Järbo, Jäderfors och Kungsberg. Länsstyrelsen skriver, enligt Arbetarbladet, att man inte ser lätt på de skador och observationer som rapporterats från området under hösten. Länsstyrelsen uppger att man följer ärendet och att beslutat kan komma att omprövas, om fler incidenter inträffar.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se