Misstänkt vargangrepp – två kalvar döda, Tyskland

Oro efter misstänkt vargdödade kalvar, Tyskland

I Tyska Niedersachsen har vargföryngring konstaterats vilket också påverkar djurhållande bönder i området. Andreas Müller förlorade nyligen två kalvar och misstanken är att det är varg som dödat dem.

Lantbrukaren Andreas Müller misstänkte att något inte stod rätt till efter att en av hans anställde sagt att två kalvar låg i gräset och att de övriga korna var märkbart stressade. När Andreas gick till hagen för att inspektera djuren fann han de båda kalvarna liggandes mer eller mindre sönderslitna. Andreas misstankar gick direkt till någon av de vargar som numera finns i området och som också föryngrat sig.

Olof Kubal, rovdjursansvarig i länet bekräftar Andreas Müllers misstanke om att det rör sig om ett vargangrepp.

– Jag har tagit DNA-prover, tittat på skadorna och funnit spår av stora hunddjur, säger Kubal till NDR.de.

Det kommer dröja ytterligare några veckor innan provsvaren kommer men mycket pekar mot att vargen inte längre nöjer sig med får och getter utan nu också ger sig på större djur. De dödade kalvarna vägde runt 250 kilo enligt Andreas Müller.

kalv dödad tyskland

I övrigt är konflikten mellan det politiska beslutet om att ”man skall ha varg” och de som skall leva med dem identiska, inte bara med Sverige utan med alla övriga länder där avståndet mellan själva politiken och vargen är för stort. Tyska lantbrukare får än så länge bara ersättning för de döda djuren men ingen hjälp med stängsel eller andra åtgärder för att försöka förhindra skador.

 

Källa: http://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/oldenburg_ostfriesland/Reissen-Woelfe-jetzt-auch-grosse-Tiere,wolf994.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se