Misstänkt vargobs vid Skanör-Falsterbo

Misstänkts vargobs vid Skanör-Falsterbo

Ett hunddjur som med stor sannolikhet är en varg observerades vid Näset i Skanör-Falsterbo under helgen. Steglängden stämmer säger Länsstyrelsens personal.

Magnus Svärd, skyddsjägare vid Länsstyrelsen säger att det är mycket stor sannolikhet att det faktiskt är en varg som synts vid Näset i Skanör-Falsterbo. Chansen är 70 till 75 procent att det är varg men för att vara helt säker vill Svärd hitta spillningsprover som kan testat med DNA-analys.

Trelleborgs Allehanda skriver att polisen i helgen fick ta emot ett flertal tips från privatpersonen om att en varg synts vid Näset. Magnus Svärd vid länsstyrelsen och viltspanaren Bertil Nilsson gjorde spårningar under söndagskvällen.

– Spåravtryck och spårlängd tyder på det. Spårlängden hos en varg är ungefär dubbelt så stor som hos en hund. Men jag vill understryka att vi inte har hittat DNA i form av spillning eller hår. Så därför kan jag inte säga att vi har varg i Falsterbo, säger Magnus Svärd till tidningen.

Svärd tipsar om att man, ifall man stöter på en varg skall ”göra sig stor, skrika lite grann och gå mot vargen”. Att det skulle vara någon fara för allmänheten avfärdar Svärd men påpekar att det är på sin plats att hålla hundar kopplade.

Vidare poängterar Magnus att vargen inte kommer stanna i området då det rör sig om en ”vandringsvarg”.

– Så hittar den ingen partner vänder den snart tillbaka, säger han.

Några fler vargobservationer har inte inkommit efter helgen enligt Svärd.

Källa: http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article1769118/Varg-kan-ha-setts-pa-Naset.html.

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se