Moderaterna vill ha en ny plan för allt vilt

Det finns tydliga brister i förvaltningen av vilda djur i Sverige, särskilt rovdjuren. Det anser Moderaterna, som därför försöker ta ett helhetsgrepp på problemen.

På tisdagen mötte moderata riksdagsledamöter alla berörda intresseorganisationer i Värmland för att diskutera saken.

Moderaterna har gett Bengt-Anders Johansson, vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott att försöka hitta en väg till samförvaltning av allt vilt, framför allt rovdjuren.

På tisdagen inledde de en turné till de mest berörda länen – Värmland, Dalarna och Gävleborgs län.

Besöket i Värmland inleddes hos fårfarmaren Per Holmgren, på hans gård i norra Alsterdalen utanför Karlstad.

Hans besked till delegationen var enkelt, att det är okey med vargen, bara bönderna får betalt för allt merarbete och alla kostnader.

Han har satt upp 1,5 mil med rovdjursstängsel, som han måste röja kring ett par gånger varje sommar. Han får ingen ersättning för alla de timmar han går med röjsågen.

På eftermiddagen träffade Bengt-Anders Johansson, hans riksdagskollegor Lars Hjälmered och Jan-Evert Rådhström representanter för länsstyrelsen, jägare, bönder och naturvänner, för att höra vad de vill.

Det stod ganska snart klart att parterna är överens om en hel del – som skyddsjakt på störande vargindivider, rejäl ersättning för de skador viltet ställer till med – och att människan också är en del i ekosystemet.

Och att det är bra med lokal förvaltning av viltet, men att beslutanderätten också ska finnas lokalt.Världssnaturfonden i Värmland vill ha en slags generalplan där förvaltning av allt vilt samordnas, men god beredskap för förändringar i naturen.

Jägarna tryckte hårt på kända problem som inskränkt löshundsjakt, sjunkande markpriser i vargtäta områden och för höga vargkoncentrationer i länet. Och att markägare borde kompenseras för sjunkande intäkter.

Naturskyddsföreningens Jenny Brodén var med på att samhället betalar mer för viltets skador inom jordbruket.

Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen kritiserade miljöminister Andreas Carlgren för att han inte stått upp mot EU vad gäller vinterns licensjakt.

Via: Moderaterna vill ha en ny plan för allt vilt – nwt.se – Ditt Värmland, just nu!.

 

Dalademokraten den 8 september 2011.Vargfrågan engagerar politikerna att träffa folk i hela landet. Bild från Dalademokraten den 8 september 2011.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se