Namninsamling vill rädda svensk lammproduktion

Gästrikefår - en hotad gammal lantras

Peter Larsson är verksam inom fårnäringen i Skåne. Han har egna får men också en butik med nödvändig utrustning. Hans kunder uttrycker oro inför situationen vilket gav idén om en namninsamling.

Med parollen ”Rädda Svensk Lammproduktion” ämnar Peter Larsson uppmärksamma statsminister, Fredrik Reinfeldt om vargens påverkan på näringen. Larsson med familj är djupt involverad i fårnäringen genom såväl egna får som genom den gårdsbutik med utrustning för fårskötsel som de driver parallellt.

Det senaste årets uppmärksammade vargangrepp i regionen har fått Peter och många av hans kunder att rygga inför framtiden.

– Många kunder hör av sig och är förtvivlade inför prognosen den här sommaren. Det lär bli blodigt, säger Peter.

Efter återkommande kontakt med länsstyrelsen inser fler och fler att stödet till stor del uteblir menar Peter vilket, givet den minimala budget som finns för ändamålet verkar vara en fullkomligt rimlig slutsats.

Den uppkomna situationen har fått Peter att sjösätta en namninsamling med statsministern som mottagare. Brevet återges här i sin helhet.

Till Fredrik Reinfeldt mfl. i Sveriges Regering,

Vi som undertecknat detta dokument kräver – med anledning av den uppkomna situationen med ett oacceptabelt antal vargattacker på får – full ersättning och nödvändig hjälp att skydda våra djur. Detta med de av Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, Viltskadecentrum, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen mfl. anvisade staket som enligt dessa organisationer håller vargar och andra stora rovdjur utanför fårhagarna.

Vi som undertecknar detta dokument är EJ i den situationen att vi kan bekosta detta själva. Alternativet för oss är att upphöra med lammproduktion med alla negativa effekter detta för med sig för det svenska kulturlandskapets betesmarker, ängar och en ”klimatsmart” köttproduktion.

 

Källa: http://www.namninsamling.com/site/get.asp?RSL2013
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se