Närkontakt med varg i Skultuna

På individnivå kan det skilja hur närgången en varg kan tänkas behöva vara för att det skall upplevas som ett problem men att stå inom ett fåtal meter från en varg särskilt under den mörka årstiden bör ge upphov till viss stress och oro.

Människor med hund verkar var de som får de allra mest nyfikna vargarna att titta fram ur skogen och förmodligen är det ett resultat av flera samverkande faktorer. Dels är hundägarna ute ofta och dels har de med sig något som är att betrakta som mat. Huruvida vargen tidigare observerat hund och ägare på avstånd är naturligtvis inte känt men heller inte omöjligt då vargen är ett lärorikt djur som studerar sin omgivning noga.

Under helgen fick en hundägare norr om Västerås uppleva det vilda på sin kvällspromenad med hunden Ludden, en blandras i 5-kilosklassen. Plötsligt började hunden morra oförklarligt och när ägaren tittar upp står två vargar mitt på vägen 15 meter framför Tilly Pettersson och Ludden.

– När jag tittade upp stod det två vargar på gatan framför mig. Trots att jag skrek stod de bara kvar och stirrade på mig, berättar Tilly för Jakt & Jägare.

– Jag skrek rakt ut och slet till i kopplet så Ludde flög tillbaka och tog upp honom i famnen. Men trots att jag skrek stod vargarna bara kvar och stirrade. De blev inte alls rädda, berättar Tilly.

När Ludden väl hamnat i Tillys famn började hon raskt gå tillbaka mot sitt hus igen.

– Jag tordes inte springa för då var jag rädd för att de skulle komma efter mig. Det kändes otroligt lång till grindöppningen. Men när jag kom in på tomten sprang jag den sista biten, berättar hon.

Vargfakta kan notera att kunskapen om att man inte bör springa vid närkontakt med en varg i alla fall verkar vara väl förankrad hos de som bor med vargen. Mötet mellan Tilly och vargarna ger även ytterligare vatten på kvarn för de som menar på att varg inte nödvändigtvis går undan bara för att man skriker och gapar.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se