Nästan fördubblad vargjakt i Wyoming, USA

Den senaste officiella inventeringen 2011, resulterade i ett minimum av 328 vargar i Wyoming. Kravet är att delstaten håller 100 vargar. Antalet som får fällas under licensjakt fördubblas inför nästa säsong.

Till hösten kommer tilldelningen av licenser för vargjakt i ett område som kallas Trophy, att mer eller mindre fördubblas jämfört med föregående säsong. Enligt uppskattning finns för närvarande 179 vargar i området av vilka 43 får fällas under nästa säsong. Wolf Trophy Game Managemant Area i nordvästra delen av staten håller merparten av delstatens vargar. Inom området betraktas vargar som trofévilt emedan den utanför betraktas som ett skadedjur.

Tilldelningen ökade från 2012 med 17 vargar till 43 vilket fortfarande är färre än 2012 då 52 vargar fälldes. Givet de officiella siffrorna från 2011, då delstaten uppgav att man hade 328 vargar har populationen minskat med cirka 30 procent. De juridiska kraven, alltså vad man åtagit sig att förvalta är 100 djur.

 Vi förvaltar vargen adaptiv med utgångspunkt i hur många vargar det finns och i år hittade vi fler vargar än vi hade förutspått, säger Dan Thompson, rovdjursansvarig vid WDGF (typ länsstyrelsen).

Intressant nog tycks alltså inte vargen minska nämnvärt vid ökat jakttryck utan snarare tvärt om vid jakt på enskilda individer.

 En vargpopulation i expansion eller som befinner sig nära det biologiska taket (vad biotopen klarar av) producerar fler avkommor när enskilda individer i ett revir plockas bort, avslutar Dan Thompson.

 

Källa: http://trib.com/news/state-and-regional/proposed-wolf-hunting-quotas-in-wyoming-nearly-double/article_4faeb151-ec8f-5dc2-9677-2ac311b50d2e.html och https://gf.state.wy.us/web2011/news-1001287.aspx
 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se