Naturvårdsverket reagerar inte på kritik om långa handläggningstider

Naturvårdsverket har tidigare fått kritik för långsam handläggning av skyddsjaktsansökningar. Kritiken verkar dock inte ha givit önskat resultat då en annan sökande fått vänta fem månader på beslut.

Conny Andersson i Enviken ansökte om skyddsjakt på den så kallade Homnahannen den 18 oktober 2011. I mars 2012, fem månader senare fick han avslag på sin ansökan. Det var inte så länge sedan som Naturvårdsverket fick kritik från JO för just långa handläggningstider efter det att samebyn Ruvhten Sijte fått vänta ett år på sin ansökan om skyddsjakt.

Den gången medförde den extremt långa handläggningstiden att vargparet hann få valpar och avlivning var därför inte längre aktuell. Ett nytt revir i närheten av samernas vinterbetesområde var således ett faktum.

Andersson sökte skyddsjakt på Homnahannen efter att ett antal hundar dödats. Länsstyrelsen i Dalarna sade blankt nej till ansökan vilket fick Tommy att överklaga till Naturvårdsverket. Överklagandet skickades vidare från Länsstyrelsen den 18 oktober 2011. Efter det hände ingenting.

När tidningen Jakt & Jägare pratar med Pia Eriksson, jurist vid Naturvårdsverket beklagar hon att ärendet dröjt men säger samtidigt att ett beslut kommer inom några dagar.

– Det är bedrövligt att det ska ta så lång tid, man kan ju undra varför man gör så här, säger Tommy Andersson till Jakt & Jägare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se