Naturvårdsverket saknar prövningsrätt

Turerna kring Junselevargen går nu från obegripliga till absurda efter att skyddsjakten åter stoppats och det visar sig att Naturvårdsverket inte får pröva stoppet.

Nyligen fattade Naturvårdsverket beslut om att flyttvargen, den rödgula varghonan som körts kors och tvärs genom Sverige skulle skyddsjagas. Även den hanvarg hon slagit följe med skulle avlivas eftersom de inte kan undvika de renar som vinterbetar i området. Naturvårdsverket redogjorde föredömligt för de skador som samebyn drabbas av i sitt beslut om avlivning.

Det var meningen att jakten skulle påbörjas i måndags men sent på fredagen meddelade föreningen Nordulv att de lyckats inhibera, stoppa jakten vilket möttes med visst tvivel inte minst i sociala medier. Det visade sig dock vara sant och med jakten blev det således intet efter förvaltningsrättens beslut.

Naturvårdsverket, alltså ansvarig myndighet överklagade stoppet under måndagen. Överklagandet ställdes till kammarrätten som sent under tisdagen meddelade att verket saknade prövningsrätt.

Tills vidare gäller således förvaltningsrättens inhibering och samebyn och dess renar får därmed leva vidare med vargarna och de skador som följer.

Det hela ter sig minst sagt märkligt mot bakgrund av att Kammarrätten alldeles nyligen kom fram till att förra årets beslut om skyddsjakt på flyttvargen var korrekt.

Så skrev rätten i sin dom – ”Kammarrätten i Stockholm har i en dom idag kommit fram till att det i februari 2013 fanns grund för skyddsjakt efter den s.k. Junselevargen. Naturvårdsverkets beslut uppfyllde villkoren för skyddsjakt. Domen innebär inte att jakten efter vargen kan återupptas, eftersom tiden för skyddsjakten gick ut i mars 2013”.

Sedan dess har ingenting förändrats till varghonans fördel. Snarare tvärtom i och med att de inplanterade vargparet i Tiveden har föryngrat sig vilket i praktiken innebär ett substantiellt tillskott av nya gener.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/02/junselejakten-fortfarande-stoppad/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se