Naturvårdsverket vill tona ned oron för varg

Igår stod det klart att länsstyrelsen, trots protester från ortsbor och kommun, valt ut Östra Frölunda som lämplig plats att placera ut varg på. Naturvårdsverket tonar nu dock ned hotet, det är inte säkert att det blir någon varg och blir det varg är risken liten att den stannar, säger man till Sveriges Radio P4.

Bakgrunden till vargdiskussionen i Östra Frölunda och Svenljunga är att länsstyrelsen fått i uppdrag av regerigen att föreslå två områden i respektive län för utplacering av varg.

Igår meddelade länsstyrelsen att man valt Östra Frölunda som platsen när det gäller Västra Götaland. 

Utplaceringen kommer att pågå fram till den 20 december nästa år.

Sammanlagt handlar det om maximalt 20 vargar som ska placeras ut på några av de sammanlagt 16 områdena runt om i landet. 

Men efter protester från både ortsbor och kommun tonar nu Helene Lindahl Vik på Naturvårdsverket ned oron. 

I summan på 16 vargar ingår nämligen också vargvalpar och när det gäller Östra Frölunda är de inte aktuella att sätta ut där, utan endast i befintliga vargrevir.

 

Ovanligt att vargar stannar kvar efter flytt

Helene Lindahl Vik menar därför att chansen, eller risken – beroende på hur man ser det – är mycket liten att varg hamnar i just Östra Frölunda.

Dessutom är det mycket ovanligt att vargen stannar där den sätts ut. Istället är sannolikheten större att vargar som självmant flyttar på sig väljer just Östra Frölunda som revir.

Istället för att skjuta alla vargar som ställer till med oreda så vill man flytta genetiskt värdefull varg för att förstärka stamen. Något som Lindahl menar borde ligga i allas intresse.

 

(Vargfakta frågar: Varför ska man överhuvudtaget omplacera en varg om Naturvårdsverket på förhand vet att ”risken är liten att den stannar”? Är det rätt att använda skattemedel till aktiviteter med så låg verkningsgrad när akuta naturvårdsinsatser, som kampen för fjällräven, har helt otillräckliga resurser?)

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se