Nej till jakt på hundattackerande varg

Länsstyrelsen i Dalarna säger nej till skyddsjakt av en varg i Fulufjällsreviret.

Det var den 24 augusti som ansökan om skyddsjakt av en varg lämnades in efter att en hund attackerats. Länsstyrelsen har gjort en samlad bedömning och vägt in olika aspekter och kommit fram till att en skyddsjakt inte är motiverad, meddelar man i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen menar att skadorna som vargen orsakar är allvarliga för den som drabbats, men i helhetsbedömningen kan inte skadorna vara skäl till skyddsjakt. Det har heller inte gått att avgöra vilken enskild varg som orsakat skadorna och som skulle vara föremål för skyddsjakt för att förebygga ytterligare skador.

 

Naturligt beteende

Länsstyrelsen i Dalarna menar att det är en del i vargens naturliga beteende att försvara reviret som artfränder som hundar och det finns inget i dagsläget som tyder på att den är en specifik varg som är mer benägen att attackera hundar än andra.

Länsstyrelsen kan dock behandla en skyddsjaktsansökan igen om ytterligare skador uppstår, framhåller man i pressmeddelandet.

Läs originalartikeln på Svensk Jakt.

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se