Nej till skyddsjakt trots renar, Dalarnas Län

vargdödad ren

Länsstyrelsen i Dalarna säger nej till skyddsjakt på varg. Inget ovanligt men denna gång handlar det om vargar i närheten av renbeten. Renarna skall flyttas menar länsstyrelsen.

Hos Länsstyrelsen i Dalarna avfärdas skyddsjaktsansökningar med viss frekvens. Är lokalbefolkningen oroad över närgångna vargar har de sällan något att hämta men bland samerna har framgångarna varit större. Flera vargar sköts under förgående år efter att de påträffats inom samernas renbetesområden.

Nu verkar dock trenden vara bruten efter att länsstyrelsen valt att inte tillstyrka en skyddsjakt som Idre nya sameby ansökt om. Det gäller fyra vargar som rör sig alldeles i närheten av vinterbetesland utanför Särnaheden.

Inventering visar på att de fyra vargarna tangerar området men det räcker inte. I stället menar länsstyrelsen att renarna skall flyttas så långt norrut som möjligt och på så vis minska risken för angrepp.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/nyheter/2013/Pages/nej-till-skyddsjakt-vid-sarnaheden.aspx
Foto: Privat. Svensk ren dödad av varg.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se