Norge vill ha gemensam vargförvaltning med Sverige

Norges miljöminister Erik Solheim vill ha en gemensam vargförvaltning med Sverige, rapporterar Sverige Radio P4 Värmland.

Förslaget från den norske miljöministern Erik Solheim om en gemensam svensk-norsk vargförvaltning togs upp med svenske miljöminstern Anders Carlgren på ett informellt möte i Polen för en tid sedan, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Det är dock först tidigast nästa höst det kan bli aktuellt att ta upp formella förhandlingar mellan länderna. Detta eftersom Sverige först ska lägga fram en ny rovdjursutredning nästa höst. Idag ligger taket på 210 individer, men det kommer med all sannolikhet att komma öka. Detta är något som Norge utnyttjar, anser Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

– Norrmännen lever på att vi har har en gemensam förvaltning men det är Sverige som har tagit merparten av vargpopulationen. Men om norrmännen ökar sin andel underlättar det vårt umgänge med EU och EU-kommisionen som idag inte gillar den svenska vargpolitiken alls, säger Lars Furuholm till Sveriges Radio P4 Värmland.

Solheim, Carlgren och FuruholmNorges miljöminister Erik solheim till vänster. Till höger Sveriges miljöminister Andreas Carlgren och Lars Furuholm som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se