Norsk vargmärkning under stort hemlighetsmakeri

En grupp okända personer med pannlampor oroade lokalbefolkningen i skogarna runt Flöttningen, Idre, och fick Tullen att rycka ut under fredagsmorgonen. Det visade sig vara en oannonserad Norsk vargmärkning.

Helikopter- och bilaktivitet samt okända personer med pannlampor runt dalabyn Flöttningen visade sig, efter några timmars efterforskningar, vara norska forskare som ville sändarmärka två vargar från Drevdagsreviret.

Det var alltså ytterligare en hemlig vargoperation i området och den här gången hade den inte kommit till allmänhetens kännedom alls om det inte varit för de boende i Flöttningen.

– Att myndigheterna inte berättar och informerar oss i bygden att ytterligare en vargmärkning skall ske tycker jag är ett märkligt förfarande och jag är mycket missnöjd, säger Jonny Persson, ordförande i Idre-Särna jaktvårdskrets, som blev uppringd av pensionärer i byn Flöttningen.

– Nu har vi inget förtroende kvar för länsstyrelsen i Dalarna längre. Vi glesbygdsbor behandlas som mindre vetande av myndigheterna numera, menar Jonny Persson.

 

Visste men meddelade inte

Tidningen Jaktjournalen som var först med att publicera nyheten ringde upp Lena Berg på länsstyrelsen i Dalarna och hon medger att de fått förfrågan från Norskt håll om att få göra en märkning i området. Trots det har inte de boende i området informerats.

– Vi blev tillfrågade innan i veckan om vi hade några synpunkter på en eventuell märkning vilket vi inte hade och nu stämde tydligen allt i fredags med ledig helikopter, spårsnö och personal, vilka kunde närvara, och då gjordes den här märkningen, säger Lena Berg.

På frågan om de märkta vargarna kommer att finnas med på Vargwebben för att jägare och ortsbor ska få reda på om de befinner sig i området, svarar hon:

– Jag tror det, men jag ska fråga de ansvariga för märkningen och jag vet att rovdjursforskaren Petter Wabakken kommer att hålla ett informationsmöte i bygden om den här märkningen framöver, avslutar Lena Berg.

Den Norska märkningen var den tredje vargaktiviteten i området på kort tid. Den tidigare skyddsjakten på två revirbildande vargar var offentlig medan adressen för de båda flyttvargarna från Idre hemlighölls. Likaså flyttvargarnas vidare positioner som inte anges på Vargwebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fäbodägaren Leif Nilsson var en av dem som mötte de norska bilarna. På fotot ses han med den märkta tiken som vägde 34 kg. Hanen var något större, 41 kg.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se