Ny lag stoppar utsättning av vargvalpar

En ny lag kan stoppa regeringens planer på att sätta ut vargvalpar från djurparker i det vilda för att förstärka den svenska vargstammen. Naturvårdsverket är bekymrat och vill ha en lagändring. Det skriver Dagens Nyheter i måndagens nätupplaga.

EU-kommissionen väntar på en handlingsplan från Sveriges sida för hur man ska skydda och stärka den skandinaviska vargstammen. En del av planen är att tillföra nya gener till vargstammen genom att sätta ut vargvalpar som fötts i djurparker. Senast den sista mars ska länen ha pekat ut områden som kan bli aktuella för valputsättning.

Men en ny lag gör det möjligt för markägare och den som har jakträtten i området att vägra ta emot vargarna, vilket skulle kunna omöjliggöra att några valpar sätts ut alls. Naturvårdsverket är bekymrat över de nya reglerna.

 

Markägare och jakträttsinnehavare ska informeras

Det är en komplicerad kedja som måste hålla samman om valpplanen ska fungera:

Idén är att vargvalparna ska placeras ut hos vilda vargtikar som just själva fött. Sändare ska under våren placeras på tikar för att man ska veta när de lagt sig för att valpa. Det brukar ske i maj. När man lokaliserat en valpande tik ska markägare och jakträttsinnehavaren identifieras och kontaktas.

– Och det är väldigt känsliga uppgifter utifrån vargens synpunkt. Normalt skulle vi behöva sekretess. Nu röjer vi uppgifterna, och risken ökar att tiken blir störd, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Och så kanske det ändå blir nej från markägaren?

– Precis, och då står vi där och måste hitta en annan tik som fött i precis samma tid.

Men det är inte nog med det. Markägare kanske inte vågar säga ja av rädsla att råka ut för tråkigheter. Det är ett ganska hätskt klimat. Folk blir trakasserade, säger Burman.

Naturvårdsverket har bett regeringen att snabbt ändra i reglerna så att man inte måste få ett ja från markägarna för att kunna placera ut vargvalpar. Det borde räcka med att informera ägarna, tycker myndigheten. Ännu har inte landsbygdsdepartementet svarat.

Är du orolig att valputsättningen inte ska fungera?

– Jag ser att det finns problem. Tiden börjar rinna i väg, säger Ruona Burman.

 

Två markägare har sagt ja

Vid två tillfällen har dock Naturvårdsverket lyckats hitta markägare som sagt ja till att placera ut vuxna vargar. EU-kommissionen är också skeptisk och tycker att Sverige borde ha alternativ till valputsättningen.

– Kan man inte sätta ut valpar måste man stärka den genetiska basen i vargstammen på annat sätt, säger Eric Degerbeck, miljökommissionärens presskontakt.

– Jag vet att Naturvårdsverket för diskussion med Estland och Litauen om att importera vargar därifrån. Jag tror svenskarna gör vad de kan där, men det svåra är den opinion som finns mot vargen i Sverige.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se