Nya vargspår säkrade i Järbo

Vargarna i Korsåreviret kan ha utvidgat sina jaktmarker till Järbo­trakten. För att säkra färska spår ryckte länsstyrelsens naturbevakare ut efter nya observationer av varg vid Gullsjövägen, nordväst om Järbo.

En av byborna kontaktade länsstyrelsen tidigt på torsdagsmorgonen och berättade att hon sett två vargar på vägen utanför huset.

Naturbevakaren Göran Wesslén ringdes in på sin lediga dag för att tillsammans med en kollega leta efter spåren.

De studerade spåren och kunde snart konstatera att det verkligen var fråga om vargar. De hittade också spillning som ska skickas för analys.

– Vi har hittat spillning på två olika platser, sa Göran Wesslén till Arbetarbladet.

Spillningen kan ge svar på om vargarna hör till Korsåreviret eller om det är fråga om en helt ny revirbildning. Vargarnas rörelsemönster kan tyda på att reviret utvidgats eller förskjutits. Spårsnön underlättar vargspårarnas undersökningar.

Under torsdagen berättade vi att pappan till den tioåriga flickan som sett en varg hade ansökt om skyddsjakt. I nästa vecka ska länsstyrelsen ta ställning till ansökan. Flickans uppgifter kan mycket väl stämma.

– Vi ska ta ett formellt beslut eftersom vi fått in en ansökan, säger rovdjurshandläggaren Daniel Hansson.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se