Nytt vargangrepp bakom el-stängsel – fem får döda

Rovdjursstängsel förändrar landskapet.

Länsstyrelsen befarar att varg ur Kynnefjällsreviret lärt sig hur man forcerar el-stängsel. Detta efter ännu ett angrepp i Tanums kommun där fem får dödades.

Tidningen Jakt & Jägare rapporterar om ännu ett vargangrepp i Västra Götaland, närmare bestämt i Flötemarken i Tanums kommun. Natten till fredagen forcerade en varg ett flertrådigt el-stängsel, som påstås hålla rovdjurs borta, varefter den dräpte tre tackor och två lamm.

Länsstyrelsens besiktningsman, Jimmy Carlsson uppger för tidningen att djurägaren mer eller mindre bara väntat på sin tur efter de återkommande vargattackerna i länet.

Observationer har gjorts av varg som strukit förbi utanför stängslen men som fram till nu hållit sig utanför. De el-försedda banden var lågt placerade men det tycks inte ha hindrat vargen som uppenbarligen lärt sig hur den skall ta sig igenom.

– Förra året dök det upp två nya individer som sannolikt kommit på hur man tar sig in. De tänjer hela tiden gränserna. När de väl lyckats är de mycket svåra att stoppa, säger Jimmy Carlsson till Jakt & Jägare.

Carlsson säger till tidningen att det i fall som detta bara återstår skyddsjakt som lösning på problemet.

 

Redaktionens kommentar: Vargen är som bekant världens mest förekommande stora rovdjur. Att nå den positionen kräver mer än gynnsamma förhållanden dvs det är vargens specifika egenskaper som har tagit den dit. I korthet kan sägas att vargens förmåga att leva i stort sett i vilka miljöer som helst, kombinerat med dess intelligens och jaktlust är avgörande skillnader mot andra rovdjur. Med den insikten framstår el-stängsel inte som ett tillräckligt hinder.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/fem-far-vargdodade-trots-eltrad

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se