Nytt vargangrepp i Skåne. Åtta får döda.

vargdödat får

Inte långt från det förra vargangreppet skedde natten mot måndag ännu ett angrepp. Resultatet blev åtta dödade får.

Länsstyrelsen i Skåne rapporterar om ännu ett angrepp mot får. Natten mot måndagen angreps en fårbesättning utanför Sjöbo vilket resulterade i sex döda och två skadade får. De skadade fåren avlivades på plats.

Angreppet skedde i Fränninge, norr om Sjöbo, bara en mil från Östra Sallerup där nio får revs i helgen. Länsstyrelsens besiktningsmän gjorde vid en undersökning efter lunch bedömningen att skadorna har orsakats av varg.

– Vi har full förståelse för att fårägare i området är oroliga. Det man kan göra i det här läget är att se över sina stängsel, det viktigaste är att stängslet är sträckt nedtill så att varg inte kan krypa in. Att öka närvaron kvälls- och nattetid är ett annat råd som kan hålla vargen borta. Ljud från en påslagen radio kan också skrämma vargen, liksom plastpåsar eller annat som fladdrar i vinden, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Efter angreppet i Hörby gjorde LRF i Skåne en ansökan om skyddsjakt, med stöd av en fullmakt från fårägaren. Frågan utreds av Naturvårdsverket som i dag har vänt sig till Länsstyrelsen Skåne med en begäran om yttrande. Länsstyrelsen kommer att svara skyndsamt inom de närmaste dagarna.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/nyheter/2013/Pages/atta-far-rivna-utanfor-sjobo-i-nytt-angrepp.aspx

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se