Varg i Ockelbo skyddsjagas ytterligare en tid

Gävleborgspolisen har nu beslutat förlänga skyddsjakten på den oskygga varg som skapat problem i Ockelbo, Gästrikland. Det tidigare slutdatumet, den 9 september har flyttats fram till den 16 september, alltså imorgon söndag.

– Det här handlar inte om jakt, vi vill bara avliva vargen. Invånarna känner sig otrygga och vågar inte ha sina barn ute, säger Hans-Olof Sundström, djurpolis i Gästrikland.

Det var i slutet av juni som vargen började bli synlig intill Ockelbo. Sedan dess har den orsakat skada genom att riva tamdjur. Den 5 september tog vargen inför vittnen en liten sällskapshund från en villatomt i samhället.

– Jag fick höra hunden skrika något fruktansvärt. Det höll nog på en minut. Så kom vargen springande med hunden i munnen och den skrek fortfarande. Så sprang den upp i skogen en 75-100 meter och där tystnade hundens skrik, berättade grannen Anders Eriksson.

Alla försök att skrämma vargen har misslyckats och därför återstår bara skyddsjakt.

– Om det skulle röra sig om en björn hade vi kunnat använda hundar, men inte med en varg. I stället används krevader. Men den här vargen skräms inte av smällarna. Vargen visar ett nonchalant beteende. Den kan stå på vägen och flyttar sig inte fast en bil kommer och tutar. Den har setts på broar och i trädgårdar och är oskygg. En sådan här varg kan vara farlig för människor i vissa lägen. Därför har vi beslutat att den måste avlivas, fortsätter Hans-Olof Sundström.

 

Fotnot: En insamling anordnades av facebookgruppen Naturskyddet Sverige så fyraåriga Olivia, vars hund togs intill villan den 5 september, har nu fått en ny hundvalp som fått namnet Stella – som sin föregångare.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se