Ökad oro i Ely efter eskalerande vargattacker

Ely, Minnesota. För de som lever nära Nordamerikas vildmark har den senaste tidens ökningar av attacker mot djur och människor börjat tära på deras trygghet. Något måste göras anser man och har därför skickat en formell begäran till USAs myndigheter.

– Kan man verkligen låta barnen leka på gårdarna? Jag skulle nog tveka, säger Elybon Gary Mitchell till Northlands Newscenter.

Oron har funnits med ett tag då vargarna börjat synas även inne i centrala Ely och många sällskapsdjur tagits. Värre blev det efter beskedet att en kvinna, Candice Berner, blivit brutalt dödad av vargar under en joggingtur i Chignik Lake.

– Det som hände i Alaska…oddsen talar för att det kan hända igen, säger Elys borgmästare Roger Skraba.

 

Flera hundar vargdödade

Vargexperterna menar att rädslan är ogrundad. International Wolf Center presenterar till exempel siffror där tamdjur bara utgör några procent av en vargs födointag. En klen tröst för de som förlorat sina älskade hundar – fem personer under ett kvartal.

En av dem är Cheryl Anderson vars Sankt bernard Missy dödades efter att ha sprungit ifrån matte på Highway 169.

– Det hände en sekund efter att hon kom fram till skogsbrynet. Troligen var hon sliten i bitar redan när jag var tillbaka hemma, säger Cheryl Anderson.

Vargförespråkarna tycker att det är hundägarnas fel. Att alla bör ha sina hundar kopplade vid promenader i naturen. Frågan är dock om inte antalet vargar ökat bortom alla normala säkerhetsåtgärder.

– Vi har noterat fler vargar än någonsin här, men vi har tolererat det, typ ”ja de är en del av den biologiska väven och de är skyddade”, men nu har vi nått en punkt när vi sett två Timber Wolves* gå nedför Chapman Street och den lokale slaktaren blev förföljd av två vargar på väg till jobbet, säger borgmästare Skraba.

Oron har nu lett till rättsliga åtgärder. Två personer har skrivit till myndigheterna och krävt att vargen för det första tas bort från rödlistningen och för det andra att staten Minnesota själv får sköta om skydds- och licensjakt på varg.

– Vi bestämde det när en varg var inne och drack vatten från fågelbadet på min gård, säger Gerald Tyler som skickade in handlingarna.

Han menar att vargflocken saknar respekt för människor och att människor har rätt att känna sig trygga i sin hemmiljö.

 

Miljöorganisationer irriterade

Amerikanska Inrikesdepartementet har nu till juni på sig att svara på Minnesotas begäran om att själv få kontrollera vargstammen.

Under tiden har, föga förvånande, fyra grupper av vargaktivister hotat med stämningar om vargen undantas från statligt beskydd. Empati för människor i utsatta miljöer står inte på deras agenda.

 

* Bilden visar en Timber Wolf vilket är en mycket stor vargras som lever i Norra USA och Kanada.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se