Omfattande vargangrepp i Värmlandsnäs

vardödat får skåne

Natten till fredagen dödades minst tretton får vid ett vargangrepp i Värmlandsnäs i Säffle kommun. Av de tretton döda fåren fick elva avlivas till följd av skadorna.

Värmland är det län där fårskötseln minskat sedan några år tillbaka. Med 27 vargrevir inom och i gränsen till länet är det fullt begripligt att man tvekar inför att ha betande djur. Trots att inte Värmlandsnäs har något känt vargrevir dyker det då och då upp varg och natten mot fredagen resulterade det i ett omfattande angrepp.

– Att vargen river så många djur är ett ganska osympatiskt beteende. Men har den börjat jaga fortsätter den så länge den ser djur som rör sig. Det är en reflex. Tyvärr har människor i viss mån själva bäddat för det här i och med att vi håller våra djur inhägnade, säger Maria Falkevik, vid Länsstyrelsen i Värmland till tidningen.

Och som brukligt är när vargen angriper är det många djur som blir så pass skadade att de inte går att rädda. Av de 13 djuren var två döda och resterande 11 fick avlivas på plats.

Ägarna till djuren fick akuthjälp med att sätta upp ett extra stängsel för de kvarvarande djuren. Vidare har hagen vaktats nattetid men ingen varg har synts till.

– Det närmsta, kända reviret finns i Glaskogen, men vargarna behöver inte alls komma just därifrån. Och skulle man se två vargar vandra tillsammans på Värmlands Näs kan det finnas skäl att tro att det etablerats ett revir där, säger Maria Falkevik.

 

Källa: https://www.nwt.se/saffle/article1366393.ece
Foto: Privat
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se