Orädd varg dödade ren vid skogsmaskin

Vargen som dödat drygt 20 renar i området kring Juntusranta i östra Finland när den Ryska gränsen, är särskilt fräck och orädd enligt ortsbefolkningen.

En förare av en skogsmaskin bevittnade när vargen dödade en ren alldeles utanför hytten. Enligt Mauri var den inte det minsta rädd för varken maskinen eller allt oväsen den ställde till med.

– Vargen sprang 5 till 10 meter från maskinen, säger föraren Mauri Juntunen till Juntusranta Suomussalmi.

Enligt skogsarbetarna i området rör det sig ett stort antal renar i skogarna och det är inte alls ovanligt att de stannar till vid skogsmaskiner i arbete.

– Renen var precis bredvid maskinen när vargen attackerade den. Sedan släpade vargen renen cirka 50 meter från maskinen och började att äta på renen, säger Juntunen.

Resterna vittnar om att vargen fått i sig de bakre delarna av renen innan den givit sig vidare. Enligt Juntunen var vargen så nära skogsmaskinen att han skulle kunna ha rört vid den. Renägare Leo Juntunen instämmer med Mauri om att vargen är särskilt fräck.

Det är tillåtet att skjuta vargen men jakt på varg är inte alltid så lätt. Just denna varg har undgått jägarna i tre hela år.

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se