Orädd varg sprider oro

Vargen har tagit sig in i hönshus, vilat i trädgårdar och sprungit längs med bilvägar. Nu sprider sig oron bland boende i trakterna kring Tösse och Fröskog.

Flera har hört av sig till NWT om den oskygga vargen. Den har setts i trakterna kring Tösse, Fröskog och Fengersfors en längre tid men den senaste veckan har vargen närmat sig bebyggelsen allt mer.

 

Angrep höns

I lördags försökte vargen ta sig in en hundgård i Vitlanda, Tösse. I hundgården fanns två stövare som kom undan med blotta förskräckelsen. I stället lyckades vargen ta sig in i ett hönshus där den tog livet av två hönor. När gårdens ägare rusade ut och ropade högljutt begav sig vargen lugnt därifrån.

De senaste dagarna har många sett vargen uppehålla sig i trädgårdar, vid skogsmaskiner och längs med avtagsvägen från E 45:an till Fengersfors.

 

”Oacceptabelt beteende”

Länsstyrelsens besiktningsman Göte Johansson vill inte säga att vargen beter sig onormalt:

– Nej, det vill jag inte hävda. Däremot är vargens beteende oacceptabelt.

Baserat på bilder och de vittnesuppgifter som lämnats tror Göte Johansson att det rör sig om en fjolårstik.

– Sannolikt är det en fjolårstik, men jag är inte säker eftersom jag inte sett vargen själv. Förmodligen har hon uppehållit sig i området sedan i vintras och upptäckt att det inte är ockuperat av andra vargar. Tiken har troligtvis tänkt stanna där.

 

Hur ska de boende i området agera?

– Först och främst vill jag säga att jag förstår att folk är oroade. Men man ska ha klart för sig att det är ytterst ovanligt att en varg attackerar människor. Samtidig är det ett stort, kapabelt rovdjur så givetvis ska man visa dem respekt.

– Min uppfattning är att man bör plocka bort vargen omedelbart. Den bör skjutas, och det skyndsamt.

 

Ansöker om skyddsjakt

I måndags lämnades en ansökan om skyddsjakt in till länsstyrelsen i Västra Götaland. Bakom ansökan står Jägareförbundet Västra Götaland Väst på uppdrag av den drabbade tamdjursägaren. Förhoppningen är att undvika att fler tamdjur angrips. Något beslut om skyddsjakt har ännu inte fattats. Hönsägaren har även lämnat in en ansökan om ersättning för rovdjursrivna tamdjur.

Via: Orädd varg sprider oro – nwt.se – Ditt Värmland, just nu!.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se