Osakligt om vargjakt av Aftonbladet

Osakligt om vargjakt från Aftonbladet

Rubriken känns igen från vargjakten 2010 där licensjakten framställdes som någon form av jämviktsförhållande mellan jägare och villebråd. Rapporteringen är inte bara osaklig utan också okunnig.

Aftonbladet rapporterad om den lyckade skyddsjakten inom Häveröreviret där tre hundar dödats av varg under 2013. En hane om 44 kilo fälldes vid lunchtid under söndagen efter att vargen ringats och stötts ut mot en passkytt.

Rapporteringen är ett kortfattat referat från tidningen Jakt & jägare och förhåller sig till innehållet relativt sakligt. Dock är rubriksättningen tvivelaktig och vittnar om såväl okunskap om jakt som om vargens förmågor.

Varg rör sig på mycket stora ytor vilket kräver många passkyttar och några få som går och driver vargen framför sig. Har man tur finns en skytt där vargen går ur det inringande området. Beroende på hur terrängen är beskaffad krävs olika många jägare för att täcka av en möjlig gräns. Om fem man gick i drevkedjan och resterande stod på pass med 80 meters mellanrum skulle de täcka av 6 kilometer.

Ett vargrevir motsvarar en kvadrat med sidan 31 kilometer. Passkedjan skulle teoretisk sett kunna täcka av mindre än 1/5 av en sida och knappt 1/20 av revirets omkrets. För att täcka av hela reviret skulle det krävas cirka 1 500 man (75*20).

Aftonbladets känslomässiga rubriksättning vittnar om att väldigt lite har hänt på riksmedias nyhetsredaktioner sedan vargjakten 2010 då samma vinkling användes. Tyvärr får man väl konstatera att vad vi skrev om vargjakt, media och politiskt mod 2011 fortfarande verkar vara gällande.

Har man bestämt att man skall ha varg har man också bestämt att varg skall förvaltas vilket i realiteten betyder skjutas. Att jägare ställer upp utan ersättning är att betrakta som hedervärt och utgör en betydande funktion inom regional viltförvaltning.

Hur Aftonbladets journalistik påverkar jägarnas fortsatta vilja till denna frivillighet är oklart. Att det skulle påverka i positiv riktning är dock inte troligt.

 

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18163838.ab
 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se