Rapportering om illegal vargjakt förvirrar

Det är dåligt med konsensus bland statistikerna när det gäller illegal jakt på varg i Sverige. Förvirringen blir tydlig när vi tittar på rapporter och artiklar från 2011.

Årets drevjakt på ”vargjägare in spe” kan sägas ha börjat den 2 maj då SvT visade dokumentären Vargkriget. I programmet framträdde en grupp människor som tycktes vara beredda att ta långa fängelsestraff för att få bort vargen. Så desperata var de.

– Skiten ska bort. Så enkelt är det, sade en av dem inför kameran.

Efter den mediala holmgången var svenska jägares rykte rejält tilltygat. Ungefär som efter filmen Jägarna, två decennier tidigare.

Om ”jägarna” i Vargkriget verkligen var villiga att begå jaktbrott eller bara tog chansen att uppträda lite provocerande i tv är det ingen som vet, men att deras utfästelser inte besannats kan vi iallafall vara säkra på. Vargstammen fortsätter stadigt att öka.

 

Dagens Nyheter spär på

Den 17 augusti i år publicerades en omdiskuterad artikel i Dagens Nyheter. På Vargfakta har vi tidigare kommenterat den. Enligt artikelns intervjuperson Guillaume Chapron,  vargforskare på Grimsö i Bergslagen, skulle dagens vargstam kunnat uppgå till 1 000 individer om det inte varit för den illegala jakten. Chapron hävdar att ”Vi har inte kunnat finna någon annan orsak till dödligheten” (än illegal jakt, reds anm.).

– Det är en grupp extrema varghatare som inte påverkas av lagar och regler, avslutar Chapron intervjun och syftar då på de svenskar som tros bedriva organiserad vargjakt i större skala. Det här låg troligen i linje med vad många svenskar trodde sedan ”Vargkriget” fått passera okommenterad i tv fyra månader tidigare.

Fortsatt nedåt för jägarförtroendet med andra ord.

 

WWF-rapport gör helt om

Men bara en vecka senare, den 25 augusti, kom så plötsligt Världsnaturfonden med en glad rapport och i ett drag var inte svenskarna så elaka mot vargen längre. Trenden var ”positiv”, tjuvjakten hade ”minskat kraftigt sedan 2005”. Rapportens relevans vidimerades av många ledande vargforskare.

– Siffrorna från vargrapporten visar att den illegala jakten minskat med cirka 70 procent, vilket är glädjande, sade Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

I och med att rapporten sträcker sig bakåt ända till 2005 diskvalificerade den allt som SvT och Dagens Nyheter rapporterat om under året. Jägarnas heder var återupprättad och från oväntat håll dessutom.

 

Vargspårare och forskare i clinch

Euforin varade till den 31 oktober då plötsligt vargspårande dalmasen Mats Rapp tillsammans med kollegan Daniel Hansson i grannlänet fick Expressen att på nytt haussa upp tjuvjakten på varg.

– De senaste sex åren har ett 50-tal vargar försvunnit bara i Gävleborgs och Dalarnas län. Tjuvjakten har inte minskat, tvärtom, sade Rapp.

Det tog en dag men sedan var både länsstyrelser, forskare och SVA eniga om att förkasta Rapp och Hanssons häftiga utspel. Nej, tjuvjakten har fortfarande minskat kraftigt, slog man åter fast. Sedan dess har även Dalarnas landshövding Maria Norrfalk gått ut och dementerat medarbetaren Rapps uttalanden.

När vi nu nått inledningen av november verkar alltså jägarkåren stå på plus. Det är bara att hoppas att svenska folket förstår vilka siffror som gäller.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se